!!! ADOPT, don’t shop !!!
Adoptieprocedure
Wij zullen bij het plaatsen van onze honden zorgvuldig en uitgebreid te werk gaan. Het belang van onze honden komt steeds op de eerste plaats! Heeft één van onze hondjes uw hart gestolen en wenst u hem of haar te adopteren? Lees hierbij dan even onze adoptievoorwaarden, u kunt deze hier in pdf downloaden. Dit is eveneens van toepassing voor onze katten. Deze adoptievoorwaarden kan je hier in pdf downloaden. Gaat u akkoord met onze voorwaarden dan kunt u de vragenlijst (Download File) ingevuld terug mailen naar Sylvia Vandenberghe. Deze lijst geeft ons een beeld van uw gezinssituatie en uw leefomgeving, zodat wij kunnen nagaan of de hond / kat een match met uw gezin kan zijn.
Adoptie Tips
Honden en stress
Honden in de puberteit
De zogenaamde puberteit begint bij een pup rond de leeftijd van 6 maanden. Dit hangt samen met het geslachtsrijp worden van de hond. De puberteit duurt gemiddeld 3 maanden ! Een reu zal rond de leeftijd van 4 maanden al interesse tonen in loopse teven, hij is echter pas geslachtsrijp als hij tussen de 7 – 8 maanden oud is. Een teef heeft pas interesse in reuen tijdens haar eerste loopsheid, dit kan zijn tussen haar 7e en 14e maand. Tijdens de puberteit kan een hond plotseling ongehoorzaam worden. Dit kan zich uiten in :
- weglopen ( hormonen “achterna”)
- het niet mee opvolgen van bekende commando’s
- niet meer komen wanneer u roept
- u en eventueel andere honden uit het gezin uitdagen om te zien of hij/zij een trapje hoger kan komen in de rangordeHet is belangrijk om in deze periode de hond duidelijk te maken dat u de baas (roedelleider) bent. Dit betekent dus dat u een aantal oefeningen misschien opnieuw moet gaan oefenen met uw hond. Herhalen is dus heel belangrijk.Zorg ook dat u uw huisregels consequent hanteert. Dit geldt overigens niet alleen in de puberteit !Train uw hond altijd op een positieve manier. Door gewenst gedrag te belonen leert uw hond wat van hem/haar verwacht wordt. De hond heeft er dan ook plezier in.
Kat en hond
Kinderen en honden
7) Laat het contact van de hond met het kind van de hond uitgaan, sta niet toe dat ze de hond oppakken (als het een klein hondje is) en ermee gaan lopen slepen of dat ze hem/haar aan de riem meesleuren (als het een grotere hond is). Hoe corrigeert een hond een pup? Hij zal het eerst met lichaamstaal proberen, let dus op als je de volgende signalen ziet:
- Steeds weggaan bij het kind
- De andere kant opkijken (wegkijken)
- Tongelen (heel snel de bek likken)
- Gapen
- UitschuddenZorg dat u het kind (of de hond) weghaalt en breng zo de rust weer terug. Het volgende signaal zal grommen zijn en helaas is dat vaak het eerste wat de mensen zien en dat gaan ze de hond dan nog verbieden ook, de hond zal stoppen met grommen, maar zal dan bij de volgende keer NIET meer grommen maar WEL happen. Grommen zegt niks anders dan “ik vind dit niet leuk” of “ik ben er bang van” . Straf de hond niet, maar zorg dat de oorzaak van het grommen wordt weggehaald. Een hond bijt NOOIT zomaar uit het niets, er zijn altijd al een heel scala van waarschuwingen aan voorafgegaan.Een hond corrigeert een pup door hem/haar een zachte beet in de neus te geven, de pup zet het vervolgens op een krijsen maar blijft wel heel stil liggen en wacht tot “de bui” over is. Bij een kind zal een hond hetzelfde doen, ook het kind gaat meestal huilen, maar ook spartelen en bewegen en nog erger de ouders beginnen te schreeuwen en te roepen, dan denkt de hond: “Oei, hier is iets heel erg mis hier moet ik ingrijpen”, en dan bijt hij omdat hij instinctmatig niet anders kan. Was iedereen rustig gebleven, dan was er niks aan de hand geweest, maar aangezien dat heel moeilijk is, is het beter deze situatie te voorkomen!Naarmate de hond en het kind langer bij elkaar zijn zal de hond meer accepteren van het kind, maar dan nog is het niet raadzaam ze alleen te laten.FOUT Het kind aait de hond bovenop het hoofd, een gebaar dat de hond als zeer intimiderend kan ervaren.FOUT Hier wordt de hond belemmerd in zijn bewegingsvrijheid, Als de hond dit niet leuk vindt kan hij niet weg met als gevolg………..FOUT Het “overhangen” van de ene hond bij de andere wordt als dominantie gezien en kan een hond eigenlijk niet van een kind accepteren.FOUT Vlak voor de hond langsrennen is een uitdaging voor de hond.
Tv programma's
Toekomstige hond
Overbelasting bij pups en jonge honden
Beenderen
|
Sluiten van groeiplaat
|
Humerus (schouder)
|
10 – 12 maanden
|
Radius (elleboog)
|
9 – 11 maanden
|
Phalangen
|
6 – 7 maanden
|
Pelvis (heup)
|
5 – 6 maanden
|
Femur (dijbeen)
|
9 – 11 maanden
|
Tibia (knie)
|
10 – 14 maanden
|
Pup groeit op zonder moeder
Zindelijkheid
gelegen plekken als heuveltjes en sommige doen hun uiterste best bovenop een struikje te ontlasten. Al dat gedraai, gepas en gemeet vinden wij baasjes nogal raar en meestal kijken we dan ook beleefd een andere kant op. Kijk uit, hij plast ! Wanneer een pup naar huis wordt gehaald, kunnen we haast niet wachten om hem te knuffelen en te bewonderen. Toch is het handiger om hem voor u naar binnen gaat, wat te laten rondsnuffelen op de plek die u hem als toekomstig toilet toebedacht heeft. Meestal zal een pup wel wat moeten doen na de reis en door het beestje dan meteen wat lekkers te geven, zorgt u ervoor dat de omgeving van het eerste plasje een positieve indruk maakt. En dat is wel handig, want vanaf nu heeft niet alleen de pup, maar ook zijn zindelijkheid de grootste aandacht. Op de leeftijd van zo’n acht weken heeft een pup nog geen controle over zijn blaas, maar hij heeft wel de natuurlijke neiging om het eigen nest niet te bevuilen. U kunt hem dus nu het beste leren dat uw hele huis een soort nest is, waardoor hij zal snappen dat ‘buiten’ een geschikte plek is om plasjes en zo te doen. Om hem dat te leren is het heel handig rekening te houden met zijn natuurlijke gedrag:
- Pups moeten altijd plassen of ontlasten na het slapen, spelen en eten. U moet uw pup dus onmiddellijk daarna mee naar buiten nemen naar zijn ‘toilet’. Doet hij daar inderdaad iets, dan geeft u hem een knuffel, prijst hem en geeft hem wat lekkers. (vb puppy trainingssnoepjes)
- Doet de pup niets binnen vijf minuten ? Geen nood, u neemt hem weer mee naar binnen, maar u zult hem nu binnen tien minuten opnieuw naar buiten moeten brengen om ongelukjes te voorkomen. Hoe minder ongelukjes, hoe sneller de pup gaat beseffen wat de bedoeling is.
- Pups worden onrustig als ze ‘buiten’ moeten, dus als u ziet dat uw pupje gaat dribbelen en snuffelen, is het handig hem mee naar buiten te nemen. Hoe meer u op de tekenen van ‘ik moet nodig uit’ kunt letten, hoe sneller uw pup zal begrijpen wat u van hem wilt.
- Kunt u niet goed opletten, wen de pup dan zo snel mogelijk aan een bench, een soort hondenbox. Deze kunt u dichtklappen en verplaatsen, waardoor u ook in andere kamers op de pup kunt letten en de pup overal mee naar toe kunt nemen. Het wennen aan een bench heeft overigens nog meer voordelen; de pup krijgt niet de gelegenheid ongewenst gedrag te ontwikkelen en de bench biedt hem, ook als hij volwassen is, een veilige plek. Doordat honden niet graag hun eigen nest bevuilen, zal de pup meestal niet alleen onrustig worden als hij ‘moet’, maar ook wat pieperig. Dan kunt u nog snel genoeg reageren door hem mee naar buiten te nemen.
- Straf een pup die zich vergist niet ! Hij weet immers niet wat de bedoeling is. Hij plast of ontlast niet met boze opzet binnen !
Als u dit een week of twee volhoudt, zal uw pup al heel behoorlijk zindelijk zijn. Haal er hem/haar ook nooit met zijn/haar neusje door, dit heeft geen enkel nut ! Wanneer een pup maar niet zindelijk wil worden Soms lijkt het of alle energie die u steekt in het zindelijk maken aan dovemansoren gericht is. De pup blijft maar binnen plassen en ontlasten of doet wel een van de twee buiten, maar niet beide. Dat kan een aantal redenen hebben :
- Soms komt de pup uit een omgeving waar hij niet de mogelijkheid had buiten zijn directeomgeving zijn behoefte te doen. De pups waren bijvoorbeeld zeer goed op een bepaaldvoer, waardoor de ontlasting veelvuldig of dun is. Verandering van voer kan uitkomst brengen.
- Er is een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld suikerziekte of een verkeerde verbinding tussen denieren en de blaas. Een pup die per se niet zindelijk wordt, moet dus altijd even naar de dierenarts.Wanneer uw volwassen hond plotseling onzindelijk wordtWanneer een volwassen hond plotseling onzindelijk wordt, kan dat verschillende redenen hebben:
Soms heeft het een lichamelijke oorzaak: een blaasontsteking, een baarmoederontsteking, nierproblemen of suikerziekte. Een teefje kan ook na de sterilisatie ‘onzindelijk’ worden, hoewel dit zich meer uit in het laten lopen van wat urine bij het opstaan. Bij het ouder worden kan de hond de controle over de sluitspieren verliezen. De hond wordt iets dement en begrijpt de
wereld niet meer zo goed. Als een volwassen hond onzindelijk wordt, is een bezoek aan de dierenarts dus altijd noodzakelijk.
- Onzindelijkheid kan ook een psychische oorzaak hebben, zoals stress. Een hond kanbijvoorbeeld niet goed alleen thuis zijn en zijn verhoogde stofwisseling door alle opwinding zorgt dat hij plast en soms ook ontlast in huis. Hier moet een therapie ingezet worden om de hond te leren dat alleen zijn niet het einde van de wereld is en hij moet wat minder afhankelijk van de aanwezigheid van de eigenaar gemaakt worden.
- Onzindelijkheid kan wel onzindelijkheid lijken maar kan alles te maken hebben met deemoed. De hond is blijven steken in puppygedrag en begroet u of uw bezoek met een klein plasje. De hond negeren is een goede manier om het gedrag te doorbreken of u kunt zijn aandacht op iets anders richten. U gooit bijvoorbeeld meteen bij binnenkomst een speciaal voor dat doel bewaard favoriet speeltje weg. De hond gaat daar dan achteraan en let dus niet op u.
- De hond kan ook bang zijn en plast in een uiterste poging tot onderwerping. Zo’n hond is vaak doorgestraft voor een overtreding, ondanks dat hij met naar achteren gerichte oortjes en een laag staartje aangaf het te hebben begrepen. Hij heeft nu gedrag ontwikkeld om zo’n straf op voorhand voor te zijn. Het is in zo’n geval heel belangrijk om de hond niet te straffen of te aaien, want zelfs aaien lokt nog meer onderwerping uit. Leer hem bij u te komen als u hem roept en geef bij dat hier komen steeds wat lekkers. Zo krijgt hij weer vertrouwen in u en associeert hij u weer met iets leuks in plaats van met straf. Let op: beloon niet per ongeluk gedrag waarbij de hond u vermijdt. Dus deinst hij terug, geen lekkers! Want voor u het weet beloont u juist het gedrag dat u wilt weg trainen.
- Het kan ook zijn dat de hond helemaal nooit geleerd heeft wat zindelijkheid is. Dit zien we vaak bij honden die in kennels worden gehouden en die dan ook nog eens slecht worden verzorgd. De hond is gewend zijn ontlasting en urine te laten lopen. Dit soort honden moeten weer helemaal getraind worden alsof ze pup zijn, maar het vraagt veel meer tijd en nog veel meer geduld. Vastgeroeste gewoontes weg trainen is iets heel anders dan op de juiste leeftijd gebruikmaken van natuurlijk gedrag en leeftijdsgebonden ontwikkelingsfasen.Resumerend : de geur van urine en ontlasting is voor honden buitengewoon interessant. Pups kunnen bij een aandachtige begeleiding zonder dwang binnen een week of twee begrijpen wat de bedoeling is, al hebben ze nog weinig controle over hun blaas. Regelmatig uitlaten met veel beloning en een vast woordje aan het plassen of ontlasten verbinden, maakt dat de pup niet alleen op zijn eigen toilet gaat, maar dat ook op een bepaald teken doet. Onzindelijkheid kan een lichamelijke oorzaak hebben, maar ook een psychische. Een bezoek aan de dierenarts is bij blijvende of plotseling optredende onzindelijkheid noodzakelijk.Een eigen toilet en ‘uit’ op commandoHet is handig om het hondentoilet zo dicht mogelijk bij huis te nemen. Dat heeft het voordeel dat u daarna met uw hond fijn kunt gaan wandelen zonder dat u bang hoeft te zijn dat hij op een voor u beschamende plek zijn hoopje neerlegt. Door een bepaald woordje te noemen zodra uw pup iets doet, door hem iets lekkers te geven en te prijzen als hij het op die speciale plek doet en door hem vervolgens ook nog mee te nemen voor een fijne wandeling (dus niet eerder!), leert u uw pup niet alleen op de juiste plek iets te doen, maar ook nog op uw speciale teken. Ideaal!